1848/49-es rendhagyó megemlékezés az LMA-ban

Rendhagyó módon ünnepeltünk

 

Rendkívüli megemlékezést tartottunk intézményünkben 2023. március 14-én. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra interaktív feladatok segítségével emlékeztünk, valamint megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát.

Diákjaink nem hagyományos módon idézték fel március idusának eseményeit. A különböző tantermekben berendezett hét „forradalmi helyszínen” március 15-e eseményeit elevenítettük fel. Tanulóink a Pilvaxban életképet jelenítettek meg a Nemzeti dal alapján, majd a nap eseményeinek sorrendjét kellett rekonstruálni Petőfi egykori naplója alapján. Az egyetemeknél és a nyomdánál játékos feladatokkal idéztük meg a forradalom két legfontosabb dokumentációját: a 12 pontot és a Nemzeti dalt. Kreatív írással kapcsolódtunk a nagy elődökhöz a Nemzeti Múzeumnál, majd kvízkérdésekkel színesített társasjáték következett a rögtönzött Városházánál. Egy szabadulószoba segítségével hoztuk ki Táncsics Mihályt a börtönből. Az utolsó helyszín a Nemzeti Színház volt, ahol a tanulók megismerkedhettek a Bánk bán cselekményével, majd zárásként az Erkel Ferenc által írt opera leghíresebb betétdalát, a Hazám, hazám című áriát énekelték el.

A forradalmi események után tanulóink és pedagógusaink felkeresték Petőfi Sándor szobrát, és tiszteletük jeléül emlékezőbeszédet mondtunk, majd koszorút helyeztünk el a költőóriás előtt.

 

aaa-4

kép 3 / 56