Diétás szakács

OKJ 35 811 03

Felnőttképzési engedélyszám: E-001110/2015

A szakképesítés-ráépülés munkaterületének leírása: A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

  • szakács
  • diétás szakács
  • étkezdei szakács
  • grill szakács
  • gyermekélelmezési szakács
  • hajószakács
  • hidegkonyhai szakács
  • közétkeztetési szakács
  • kukta
  • melegkonyhai szakács
  • pizza készítő szakács
  • segédszakács
  • konyhafőnök, séf
  • helyettes séf
  • éttermi műszakvezető
  • konyhavezető
  • konyhafőnök

Mire használható a diétás szakács végzettség?

  • Közétkeztetésben foglalkoztatási feltétel, jogszabály (37/2014. (IV. 30. EMMI rendelet)  kötelezően előírja.
  • Előre lépési lehetőség a munkahelyi feladatkörökben, vagy önálló vendéglátó vállalkozás indítható.
  • A megszerzett tudás más munkakörökben is hasznosítható.

Külföldi munkához nemzetközi bizonyítvány-kiegészítő (EUROPASS) igényelhető, melynek díja a mindenkori minimálbér 5%-a.

 

A képzés adatai:

Szakmacsoport: Vendéglátás, turisztika

Szint: középfokú szakképesítés-ráépülés

Képzési idő: 240 óra.
Képzési forma: ESTI, iskolai rendszeren kívüli szakképzés. Heti 3 alkalommal, hétköznap 16 órától vagy szombaton.
A tanfolyam várható hossza: 3 hónap.
Szükséges iskolai végzettség: érettségi bizonyítvány
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükséges
Szakmai előképzettség: 34 811 04 Szakács
Előírt gyakorlat: a szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítést megszerzését követően végzett 2 év

Pályaalkalmassági követelmények: nincsenek
Szintvizsga:

 

 

Elmélet: 30%
Gyakorlat: 70%

A képzés díja: 110.000 Ft
A vizsga díja: 40.000 Ft, melyet a képzési díj nem tartalmaz.

A képzés kezdete: 2017. január 09.

Jelentkezési határidő az ESTI, iskola rendszeren kívüli szakképzésre:
2016. január 06.

Mit tartalmaz a kedvezményes képzési díj?

  • Elméleti oktatást, az ahhoz szükséges összes tananyagot, jegyzeteket, gyakorlófeladatokat, teszteket.
  • Gyakorlati oktatást, gyakorlati helyet, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakoktatóval, alapanyagokat és a munkaruhát.

Szakmai követelménymoduljai:

  • 11517-14 Táplálkozási-alapismeretek
  • 11516-14 Diétás ételkészítés

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:

  • az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására,
  • az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit,
  • az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni,
  • különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő, dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni.